Kai skauda ranką, koją, dantį ar skrandį, mes skundžiamės savo artimiesiems, einame pas gydytojus, darome viską, kad skausmo šaltinis išnyktų. Bet kai vakarais tris valandas vartomės nuo šono ant šono kamuojami slogių minčių, kai rytą atsikeliame apimti nerimo, kai gyvenimas nebeteikia džiaugsmo, santykiai byra, o ateitis tarsi nebeturi prasmės, bandome sau sakyti, kad praeis, kad viskas gerai. |
daugiau
|
|
Energijos stygius, nuovargis, dažni susirgimai – pavasarėjantys orai dažną atsiveja ir nemaloniais sveikatos nusiskundimais. Medikai pastebi: būtent šiuo metų laiku padaugėja pacientų, besiskundžiančių panašiais simptomais bei pataria, kaip derėtų savimi pasirūpinti, kad vasarą pasitiktume sustiprėję ir atsigavę. |
daugiau
|
| | | |
Žmogus – sociali būtybė, kuriai bendravimas yra nepakeičiamai reikalingas. Kita vertus, nemaža dalis žmonių visiškai sąmoningai pasirenka gyventi vieni ir nesijaučia vieniši – sugeba susirasti draugų, gyvena aktyviai bei darniai. Daug sudėtingiau, kai vienatvė ištinka staiga: užaugus vaikams ir jiems palikus namus, išsituokus arba mirus sutuoktiniui, staiga netekus darbo, išėjus į pensiją ar persikrausčius gyventi į kitą vietą. |
daugiau
|
| | | |
Kokybiškas nakties miegas glaudžiai susijęs su mitybos įpročiais. Vis dėlto nereikėtų tikėtis žaibiško teigiamo poveikio vos vieną kartą pakoregavus savo dienos meniu, tačiau netinkamai pasirinkta vakarienė jau tą pačią naktį turės įtakos prastesniam poilsiui. Miego ir mitybos sąsaja tiriama ne vienerius metus ir išties yra nustatytas tiesioginis ryšys tarp miego stokos ir tokių ligų kaip antrojo tipo cukrinis diabetas, nutukimas, dislipidemija, taip pat širdies ir kraujagyslių ar neurodegeneracinės, nervinės sistemos ligos.
|
daugiau
|
| | | |
Seniau įvairiose kultūrose špinatai buvo naudojami kaip vaistinis preparatas ir buvo pasitelkiami tokiems negalavimams, kaip karščiavimui, uždegimui ir virškinimo problemoms, gydyti. Tačiau dabar, ypač – pavasarį, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja jų nepamiršti kaip maisto produkto, prisotinto įvairiais vitaminais, antioksidantais bei galinčio pastiprinti organizmą šylant orams. |
daugiau
|
| | | |
Dabar mums atrodo, kad mūsų seneliai ir proseneliai vaikus augino tiesiog savaime, šienaudami pievas, šerdami gyvulius, skaldydami malkas, virdami vakarienę. Mes taip nebegalime ir nebenorime. Mes norime, kad vaikai galėtų išreikšti savo asmenybę ir kartu jaustų ribas, būtų kūrybiški, bet ir laikytųsi taisyklių. Norime, kad vaikai mumis pasitikėtų, bet tikimės ir jų pagarbos. Norime rasti tokį bendravimo su vaikais stilių, kuris leistų visa tai suderinti. |
daugiau
|
| | | |
Socialiniuose tinkluose ir internetiniuose forumuose galima aptikti vis daugiau vaizdo įrašų, kuriuose dalijamasi įvairiais patarimais apie taisyklingą nagų kirpimą. Interneto vartotojai sako, kad daugeliui įprastas nagų kirpimo būdas, kerpant puslankiu, yra netaisyklingas, kadangi nagus iš tiesų vertėtų kirpti tiesia linija. Sveikatos ir grožio sektoriaus specialistai tikina, kad tokios kalbos nėra iš piršto laužtos – puslankiu kerpami nagai dažniau įauga. |
daugiau
|
| | | |
Kai beveik pusmetį gyvename pilkoje darganoje, pasiilgstame spalvų ne tik aprangoje, interjere, bet ir lėkštėse. Todėl tokie ryškūs patiekalai, kaip oranžinė sriuba iš batatų bei morkų, suvilios net nemėgstančius tradicinių sriubų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai pažymi, kad batatai yra itin maistinga daržovė: joje daug skaidulų, mikroelementų, vitaminų C ir D, taip pat itin daug vitamino A, kuris ypač naudingas regėjimui, imunitetui ir odai. |
daugiau
|
| | | |
Dėl savo išskirtinio poveikio sveikatai brokoliai yra viena naudingiausių daržovių. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu A, C, K ir kitų vitaminų, skaidulų, folatų. Be to, brokolius labai lengvai paruošti. |
daugiau
|
| | | |
Kai pabosta gaminti vis tuos pačius patiekalus dienos pusryčiams, pietums ir vakarienei, metas prisiminti pigų, bet sveikatai palankų produktą – kruopas. Jų įvairovė yra išties didelė, tad verta prisiminti ir rečiau vartojamas: perlines, burnočius bei lietuviškam gomuriui galbūt kiek egzotiškesnes – japoniškas soras. |
daugiau
|
| | | |
|